Datos personales


francisco-javier-blancas-benitez

Francisco Javier Blancas Benítez

Doctor en Ciencias en Alimentos

Formación

Doctor en Ciencias en Alimentos
Instituto Tecnológico de Tepic

Maestro en Ciencias en Alimentos
Instituto Tecnológico de Tepic

Ingeniero Bioquímico en Alimentos
Instituto Tecnológico de Acapulco

Información de contacto

Correo: fblancas@ittepic.edu.mx
Teléfono:
Adscripción: División de Estudios de Postgrado e Investigación
Institución: Instituto Tecnológico de Tepic

Investigación

Cuerpo académico
ITTEP-CA-1 Ciencia y Tecnología de Frutas y Hortalizas

    Líneas de investigación

    Conservación e industrialización de frutas y hortalizas

    Alimentos Funcionales y Nutracéuticos

Reconocimientos

SNI nivel 1

Publicaciones recientes

In Vivo Glycemic Response of Fruit-Based Mango (Mangifera indica) and Pineapple (Ananas comosus) Bars in In Vitro and In Silico Enzyme Inhibitory Effects Studies
Yolanda E. Pérez-Beltrán, Abraham Wall-Medrano, Montserrat A. Valencia Estrada, Jorge A. Sánchez-Burgos, Francisco Javier Blancas-Benítez, Juscelino Tovar, Sonia G. Sáyago-Ayerdi.
Foods (2024) 13(14) 2258. https://doi.org/10.3390/foods13142258

Chapter 9 - Green synthesis of nanomaterials and their applications in sustainable agriculture
Beatriz Montaño-Leyva, Jonathan M. Sanchez-Silva, Luis G. Hernández-Montiel, Paloma P. Casas-Junco, Tomás Rivas-García, Jesús E. Reyna-Ochoa, Francisco J. Blancas-Benitez, Cristina Moreno-Hernández, Ulises M. López-García, Ulises M. López-García, Ana Y. Flores-Ramírez, Ramsés R. González-Estrada.
Sustainable Agricultural Practices (2024) 185-208. https://doi.org/10.1016/B978-0-443-19150-3.00009-6

Active films and coatings based on commercial chitosan with natural extracts addition from coconut by-products: Physicochemical characterization and antifungal protection on tomato fruits
Paola Montes-Ramírez, Beatriz Montaño-Leyva, Francisco J. Blancas-Benítez, Pedro U. Bautista-Rosales, Nancy D. Ruelas-Hernández, Karla Martínez-Robinson, Ramsés R. González-Estrada.
Food Control (2024) 155 110077. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2023.110077

Coconut Mesocarp Extracts to Control Fusarium musae, the Causal Agent of Banana Fruit and Crown Rot
Jesús Aidmir Yeikame Morelia-Jiménez, Beatriz Montaño-Leyva, Francisco Javier Blancas-Benítez, Luz del Carmen Romero-Islas, Porfirio Gutiérrez-Martínez, Luis Guillermo Hernández-Montiel, Pedro Ulises Bautista-Rosales, Ramsés Ramón González-Estrada.
AgriEngineering (2023) 5(4) 2395-2407. https://doi.org/10.3390/agriengineering5040147

Application of bioactive chitosan-based coatings with marine antagonists to control postharvest Persian lime decay caused by Penicillium italicum
Laura M. Medrano-Castellón, Francisco J. Blancas-Benitez, Miguel Antonio Santoyo-González, Ángel Fonseca-Cantabrana, Porfirio Gutiérrez-Martínez, Beatriz Montaño-Leyva, Ramsés Ramón González-Estrada.
Biocontrol Science and Technology (2023) 33(3) 283-295. https://doi.org/10.1080/09583157.2023.2177258

Artículos indexados: 29, Capítulos en libro: 13.
 
SEP
Av. Tecnológico # 2595, Col. Lagos del Country. C.P. 63175
Tepic, Nayarit, México.
Tel: (311) 211 94 00. info@ittepic.edu.mx

Contacto

Dirección postal

Instituto Tecnológico de Tepic
Avenida Tecnológico #2595
Colonia Lagos del Country
Tepic, Nayarit. México. C.P. 63175.

 

Teléfono

Desde México:
311 211 94 00

Desde el extranjero:
+52 311 211 94 00