Datos personales
Francisco Javier Blancas Benítez
Doctor en Ciencias en Alimentos
Formación
Doctor en Ciencias en Alimentos
Instituto Tecnológico de Tepic
Maestro en Ciencias en Alimentos
Instituto Tecnológico de Tepic
Ingeniero Bioquímico en Alimentos
Instituto Tecnológico de Acapulco
Información de contacto
Correo: | fblancas@ittepic.edu.mx |
Teléfono: | |
Adscripción: | División de Estudios de Postgrado e Investigación |
Institución: | Instituto Tecnológico de Tepic |
Investigación
Cuerpo académico
ITTEP-CA-1 Ciencia y Tecnología de Frutas y Hortalizas
Líneas de investigación
Conservación e industrialización de frutas y hortalizas
Alimentos Funcionales y Nutracéuticos
Reconocimientos
SNI nivel 1
Publicaciones recientes
In Vivo Glycemic Response of Fruit-Based Mango (Mangifera indica) and Pineapple (Ananas comosus) Bars in In Vitro and In Silico Enzyme Inhibitory Effects Studies
Yolanda E. Pérez-Beltrán, Abraham Wall-Medrano, Montserrat A. Valencia Estrada, Jorge A. Sánchez-Burgos, Francisco Javier Blancas-Benítez, Juscelino Tovar, Sonia G. Sáyago-Ayerdi.
Foods (2024) 13(14) 2258. https://doi.org/10.3390/foods13142258
Chapter 9 - Green synthesis of nanomaterials and their applications in sustainable agriculture
Beatriz Montaño-Leyva, Jonathan M. Sanchez-Silva, Luis G. Hernández-Montiel, Paloma P. Casas-Junco, Tomás Rivas-García, Jesús E. Reyna-Ochoa, Francisco J. Blancas-Benitez, Cristina Moreno-Hernández, Ulises M. López-García, Ulises M. López-García, Ana Y. Flores-Ramírez, Ramsés R. González-Estrada.
Sustainable Agricultural Practices (2024) 185-208. https://doi.org/10.1016/B978-0-443-19150-3.00009-6
Active films and coatings based on commercial chitosan with natural extracts addition from coconut by-products: Physicochemical characterization and antifungal protection on tomato fruits
Paola Montes-Ramírez, Beatriz Montaño-Leyva, Francisco J. Blancas-Benítez, Pedro U. Bautista-Rosales, Nancy D. Ruelas-Hernández, Karla Martínez-Robinson, Ramsés R. González-Estrada.
Food Control (2024) 155 110077. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2023.110077
Coconut Mesocarp Extracts to Control Fusarium musae, the Causal Agent of Banana Fruit and Crown Rot
Jesús Aidmir Yeikame Morelia-Jiménez, Beatriz Montaño-Leyva, Francisco Javier Blancas-Benítez, Luz del Carmen Romero-Islas, Porfirio Gutiérrez-Martínez, Luis Guillermo Hernández-Montiel, Pedro Ulises Bautista-Rosales, Ramsés Ramón González-Estrada.
AgriEngineering (2023) 5(4) 2395-2407. https://doi.org/10.3390/agriengineering5040147
Application of bioactive chitosan-based coatings with marine antagonists to control postharvest Persian lime decay caused by Penicillium italicum
Laura M. Medrano-Castellón, Francisco J. Blancas-Benitez, Miguel Antonio Santoyo-González, Ángel Fonseca-Cantabrana, Porfirio Gutiérrez-Martínez, Beatriz Montaño-Leyva, Ramsés Ramón González-Estrada.
Biocontrol Science and Technology (2023) 33(3) 283-295. https://doi.org/10.1080/09583157.2023.2177258