Datos personales
Porfirio Gutiérrez Martínez
Doctor en Biotecnología de Plantas
Formación
Doctor en Biotecnología de Plantas
CINVESTAV Irapuato
Maestro en Fisiología de Postcosecha de Frutas
CONAFRUT-SARH
Escuela Nacional de Fruticultura
Biólogo
Universidad Nacional Autónoma de México
Facultad de Ciencias
Información de contacto
Correo: | pgutierrez@ittepic.edu.mx |
Teléfono: | |
Adscripción: | División de Estudios de Postgrado e Investigación |
Institución: | Instituto Tecnológico de Tepic |
Investigación
Cuerpo académico
ITTEP-CA-3 Tecnologías Alternativas y Emergentes en Alimentos
Reconocimientos
SNI nivel 2
Profesor con perfil Prodep (2022 - 2025)
Publicaciones recientes
Conservación fisicoquímica de arándanos tratados con quitosano y ácido salicílico en poscosecha
Surelys Ramos-Bell, Gerónimo Diaz-Cayetano, Luis Guillermo Hernández-Montiel, Rita María Velázquez-Estrada, Efigenia Montalvo-González, Porfirio Gutiérrez-Martínez.
Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas (2024) 15(5) e3391. https://doi.org/10.29312/remexca.v15i5.3391
Chitosan and GRAS Substances: An Alternative for the Control of Neofusicoccum parvum In Vitro, Elicitor and Maintenance of the Postharvest Quality of Avocado Fruits
Juan Antonio Herrera-González, Surelys Ramos-Bell, Silvia Bautista-Baños, Rita María Velázquez-Estrada, Edson Rayón-Díaz, Estefania Martínez-Batista, Porfirio Gutiérrez-Martínez.
Horticulturae (2024) 10(7) 687. https://doi.org/10.3390/horticulturae10070687
In vitro and in vivo antifungal activity of chitosan and identification of potentially toxigenic fungi in stored maize of Nayarit, Mexico
E. Martínez-Batista, C. A. González-Arias, R. M. Velázquez-Estrada, J. A. Herrera-González, P. Gutiérrez-Martínez.
Revista Mexicana de Ingeniería Química (2024) 34(3) Bio24223. https://doi.org/10.24275/rmiq/Bio24223
Filling gaps in our knowledge on the cuticle of mangoes (Mangifera indica) by analyzing six fruit cultivars: Architecture/structure, postharvest physiology and possible resistance to fruit fly (Tephritidae) attack
Carolina Camacho-Vázquez, Eliel Ruiz-May, José A. Guerrero-Analco, José M. Elizalde-Contreras, Erick J. Enciso-Ortiz, Greta Rosas-Saito, Lorena López-Sánchez, Ana L. Kiel-Martínez, Israel Bonilla-Landa, Juan L. Monribot-Villanueva, José L. Olivares-Romero, Porfirio Gutiérrez-Martínez, Julio C. Tafolla-Arellano, Martín E. Tiznado-Hernandez, Francisco R. Quiroz-Figueroa, Andrea Birke, Martín Aluja.
Postharvest Biology and Technology (2019) 148 83-96. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2018.10.006
Effect of pepper tree (Schinus molle) essential oil-loaded chitosan bio-nanocomposites on postharvest control of Colletotrichum gloeosporioides and quality evaluations in avocado (Persea americana) cv. Hass
Mireya Esbeiddy Chávez-Magdaleno, Ramsés Ramón González-Estrada, Anelsy Ramos-Guerrero, Maribel Plascencia-Jatomea, Porfirio Gutiérrez-Martínez.
Food Science and Biotechnology (2018) 27(6) 1871-1875. https://doi.org/10.1007/s10068-018-0410-5