Datos personales
Rita María Velázquez Estrada
Doctora en Ciencia de los Alimentos
Formación
Doctora en Ciencia de los Alimentos
Universitat Autònoma de Barcelona
Maestra en Ciencia de los Alimentos
Universitat Autònoma de Barcelona
Licenciada en Química de los Alimentos
Universidad Autónoma de Querétaro
Facultad de Químicas
Información de contacto
Correo: | rvelazquez@ittepic.edu.mx |
Teléfono: | |
Adscripción: | División de Estudios de Postgrado e Investigación |
Institución: | Instituto Tecnológico de Tepic |
Investigación
Cuerpo académico
ITTEP-CA-3 Tecnologías Alternativas y Emergentes en Alimentos
Reconocimientos
SNI nivel 1
Profesor con perfil Prodep (2021 - 2024)
Publicaciones recientes
Effect of thermosonication on bioactive compounds, enzymatic and microbiological inactivation in nectar with strawberry by-products
Dalia M. Sotelo-Lara, Genaro G. Amador-Espejo, Victor M. Zamora-Gasga, Porfirio Gutiérrez-Martínez, Rita M. Velázquez-Estrada.
Journal of Food Science and Technology (2023) 60 1580-1589. https://doi.org/10.1007/s13197-023-05700-8
Optimal thermoultrasound processing of jackfruit (Artocarpus heterophyllus lam.) nectar: Physicochemical characteristics, antioxidant properties, microbial quality, and fatty acid profile comparison with pasteurized nectar
Nelly del Socorro Cruz-Cansino, José Alberto Ariza-Ortega, Ernesto Alanís-García, Esther Ramírez-Moreno, Rita María Velázquez-Estrada, Quinatzin Yadira Zafra-Rojas, Alicia Cervantes-Elizarrarás, Ángela Suárez-Jacobo, Luis Delgado-Olivares.
Journal of Food Processing and Preservation (2021) 45(2) e15029. https://doi.org/10.1111/jfpp.15029
Evaluation of Mycobacterium smegmatis as indicator of the efficacy of high hydrostatic pressure and ultra-high pressure homogenization treatments for pasteurization-like purposes in milk
Rita M. Velázquez-Estrada, Tomás J. López-Pedemonte, María Manuela Hernández-Herrero, Artur Xavier Roig-Sagués.
Journal of Dairy Research (2020) 87(1) 94-102. https://doi.org/10.1017/S0022029919001043
Thermosonication parameter effects on physicochemical changes, microbial and enzymatic inactivation of fruit smoothie
G. G. Amador-Espejo, J. Chávez-Ocegueda, N. Cruz-Cansino, A. Suárez-Jacobo, P. Gutiérrez-Martínez, D. Valencia-Flores, R. Velázquez Estrada.
Journal of Food Science and Technology (2020) 57 1680-1688. https://doi.org/10.1007/s13197-019-04201-x
Influence of ultra‐high pressure homogenisation on physicochemical and sensorial properties of orange juice in comparison with conventional thermal processing
Rita-María Velázquez-Estrada, María-Manuela Hernández-Herrero, Buenaventura Guamis-López, Artur-Xavier Roig-Saguès.
International Journal of Food Science and Technology (2019) 54(5) 1858-1864. https://doi.org/10.1111/ijfs.14089