Datos personales
Rita María Velázquez Estrada
Doctora en Ciencia de los Alimentos
Formación
Doctora en Ciencia de los Alimentos
Universitat Autònoma de Barcelona
Maestra en Ciencia de los Alimentos
Universitat Autònoma de Barcelona
Licenciada en Química de los Alimentos
Universidad Autónoma de Querétaro
Información de contacto
Correo: | |
Teléfono: | |
Adscripción: | División de Estudios de Postgrado e Investigación |
Institución: | Instituto Tecnológico de Tepic |
Investigación
Cuerpo académico
ITTEP-CA-3 Tecnologías Alternativas y Emergentes en Alimentos
Reconocimientos
SNI nivel 1
Profesor con perfil Prodep (2021 - 2024)
Publicaciones recientes
Optimization of β-Carotene from 'Ataulfo' mango (Mangifera indica l.) by-products using ultrasound-assisted extraction
G Mercado-Mercado, E Montalvo-González, JA Sánchez-Burgos, RM Velázquez-Estrada, E Álvarez-Parrilla, GA González-Aguilar, SG Sáyago-Ayerdi.
Revista Mexicana de Ingeniería Química (2019) 18(3) 1051-1061.
Influence of ultra‐high pressure homogenisation on physicochemical and sensorial properties of orange juice in comparison with conventional thermal processing
Rita-María Velázquez-Estrada, María-Manuela Hernández-Herrero, Buenaventura Guamis-López, Artur-Xavier Roig-Saguès.
International Journal of Food Science and Technology (2019) 54(5) 1858-1864. https://doi.org/10.1111/ijfs.14089
Thermosonication: An alternative processing for fruit and vegetable juices
Luis M. Anaya-Esparza, Rita M. Velázquez-Estrada, Artur X. Roig, Hugo S. García-Galindo, Sonia G. Sáyago-Ayerdi, Efigenia Montalvo-González.
Trends in Food Science and Technology (2017) 61 26-37. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2016.11.020
Effect of thermosonication on polyphenol oxidase inactivation and quality parameters of soursop nectar
Luis M. Anaya-Esparza, Rita M. Velázquez-Estrada, Sonia G. Sáyago-Ayerdi, Jorge A. Sánchez-Burgos, Marco Vinicio Ramírez-Mares, María de Lourdes García-Magaña, Efigenia Montalvo-González.
LWT - Food Science and Technology (2017) 75 545-551. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2016.10.002
Optimization of Ultrasonic‐Assisted Extraction of Antioxidant Compounds from Starfruit (Averroha carambola L) Leaves
Victor Manuel Zamora-Gasga, Mitsuky Soraya Serafín-García, Jorge Alberto Sánchez-Burgos, Rita María Velázquez Estrada, Sonia Guadalupe Sáyago-Ayerdi.
Journal of Food Processing and Preservation (2017) 41(4). https://doi.org/10.1111/jfpp.13093
Influence of ultra high pressure homogenization processing on bioactive compounds and antioxidant activity of orange juice
R.M. Velázquez-Estrada, M.M. Hernández-Herrero, C.E. Rüfer, B. Guamis-López, A.X. Roig-Sagués.
Innovative Food Science and Emerging Technologies (2013) 18 89-94. https://doi.org/10.1016/j.ifset.2013.02.005
Impact of ultra high pressure homogenization on pectin methylesterase activity and microbial characteristics of orange juice: A comparative study against conventional heat pasteurization
R.M. Velázquez-Estrada, M.M. Hernández-Herrero, B. Guamis-López, A.X. Roig-Sagués.
Innovative Food Science and Emerging Technologies (2012) 13 100-106. https://doi.org/10.1016/j.ifset.2011.09.001
Inactivation of Listeria monocytogenes and Salmonella enterica serovar Senftenberg 775W inoculated into fruit juice by means of ultra high pressure homogenisation
R.M. Velázquez-Estrada, M.M. Hernández-Herrero, T.J. López-Pedemonte, W.J. Briñez-Zambrano, B. Guamis-López, A.X. Roig-Sagués.
Food Control (2011) 22(2) 313-317. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2010.07.029
Inactivation of Salmonella enterica Serovar Senftenberg 775W in Liquid Whole Egg by Ultrahigh Pressure Homogenization
R. M. Velázquez-Estrada, M. M. Hernández-Herrero, T. López-Pedemonte, B. Guamis-López, A. X. Roig-Sagués.
Journal of Food Protection (2008) 71(11) 2283-2288. https://doi.org/10.4315/0362-028x-71.11.2283
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