Datos personales
Rosa Isela Ortiz Basurto
Doctorada en Ingeniería de Procesos Alimentarios
Formación
Doctorada en Ingeniería de Procesos Alimentarios
Universite Montpellier II
Institut Europeen des Membranes
Maestra en Ciencias de la Biotecnología
Instituto Tecnológico de Veracruz
Ingeniera Bioquímica en Alimentos
Instituto Tecnológico de Tehuacán
Información de contacto
Correo: | riobasurt@ittepic.edu.mx |
Teléfono: | |
Adscripción: | División de Estudios de Postgrado e Investigación |
Institución: | Instituto Tecnológico de Tepic |
Investigación
Cuerpo académico
ITTEP-CA-4 Ciencias e Innovación Agroalimentaria
Reconocimientos
SNI nivel 2
Profesor con perfil Prodep (2023 - 2026)
Publicaciones recientes
Coupling Low-Frequency Ultrasound to a Crossflow Microfiltration Pilot: Effect of Ultrasonic Pulse Application on Sono-Microfiltration of Jackfruit Juice
Herenia Adilene Miramontes-Escobar, Nicolas Hengl, Manuel Dornier, Efigenia Montalvo-González, Martina Alejandra Chacón-López, Nawel Achir, Fabrice Vaillant, Rosa Isela Ortiz-Basurto.
Membranes (2024) 14(9). https://doi.org/10.3390/membranes14090192
Encapsulation of Lactobacillus acidophilus or Bifidobacterium longum Using Whey Protein Concentrate and Fructans as Wall Materials: Properties, Stability, and Viability in Simulated Gastrointestinal Tests
Naida Juárez-Trujillo, Audry Peredo-Lovillo, Fidel Martínez-Gutiérrez, Beatriz Pérez-Armendáriz, Rosa I. Ortiz-Basurto, Maribel Jiménez-Fernández.
ACS Food Science & Technology (2024) 4(8). https://doi.org/10.1021/acsfoodscitech.4c00235
Texture profile analysis of heat-processed tender jackfruit (Artocarpus heterophyllus Lam.) and its potential use as a meat analog
José de Jesús González-Regalado, Efigenia Montalvo-González, Herenia Adilene Miramontes-Escobar, Herenia Adilene Miramontes-Escobar, Maribel Jiménez-Fernández, María de Lourdes García-Magaña, Martina Alejandra Chacón-López, Rosa Isela Ortiz-Basurto.
Emirates Journal of Food and Agriculture (2024) (36) 1-11. https://doi.org/10.3897/ejfa.2024.124770
Lauroylated, Acetylated, and Succinylated Agave tequilana Fructans Fractions: Structural Characterization, Prebiotic, Antibacterial Activity and Their Effect on Lactobacillus paracasei under Gastrointestinal Conditions
Dafne I. Díaz-Ramos, Rosa Isela Ortiz-Basurto, Oscar García-Barradas, Martina Alejandra Chacón-López, Efigenia Montalvo-González, Luz A. Pascual-Pineda, Uri Valenzuela-Vazquez, Maribel Jiménez-Fernández.
Polymers (2023) 15(14) 3115. https://doi.org/10.3390/polym15143115
Study of the rheological and physicochemical properties of fructan fractions of Agave tequilana cv. cenizo
Pamela Isabel Aldrete-Herrera, Mercedes Guadalupe López, Luis Isaacs Ceja-Medina, Luis Medina-Torres, Rosa Isela Ortiz-Basurto.
Agrociencia (2023) 57(4). https://doi.org/10.47163/agrociencia.v57i4.2626